Falak

 

Az ezen az oldalon levő leírás tájékoztató jellegű egyszerűsített formában, azonban nem helyettesíti a mellékelt  Műszaki leírást,  hanem azzal együtt komplett.

 

A könnyűszerkezetes falaink vázszerkezete beépített belső oszlopokból áll, amelyek kiosztása normál körülmények közt 62,5 cm. A vázszerkezet vastagsága külső falak esetében 14-16 cm. A fa teherviselése oszlopként való alkalmazásnál a többszörösét teljesíti annál mint amire igénybe van véve a falpanelben. Egy átlagos családi háznál a teherviselés szempontjából megfelelő lenne akár 10 cm vastagságú vázszerkezet még a külső falak esetében is.  A hőszigetelés kérdése, valamint a fa mint élő anyag mozgása miatt ennél mindenképpen vastagabb vázszerkezet ajánlatos. Az ideális vázvastagság szerintünk 14-16 cm. Az ilyen vázvastagságú falnak /ha szárított KVH anyagból készül!/  minimális a mozgása, teherviselése „bombabiztos”. A bordák közét kitöltő ásványgyapot hőszigetelő pedig a külső hőszigeteléssel együtt kiváló hőszigetelést nyújt, és egy energiatakarékos modern könnyűszerkezetes házat eredményez.

A falakban koncentráltan lejövő terheknél beépített méretezett oszlopok.

Könnyűszerkezetes házaknál a vázszerkezet növelése egy bizonyos vastagságon túl már nem jár jelentős eredménnyel. Az ilyen jellegű külföldi próbálkozások mögött inkább az eladhatóság kérdése dominál. A külső falakon a hőszigetelés vastagságának növelése is csak akkor hatásos, ha ez együtt jár a többi épületelem hőszigetelésének növelésével, az esztrik és födém, valamint a tetősík jobb szigetelésével a tetőtér beépítése esetén. Lényeges a jobb minőségű nyílászárók alkalmazása, valamint a ház tömítettsége amely a részletekben rejlik.

 

A közelmúltban külső falunk hőszigetelésének vastagságát felemeltük 23 cm-re. Ezzel arányban növeltük a kapcsolódó szerkezetek hőszigeteléseit is az áraink megváltoztatása nélkül! Ezzel a normál szerkezetünk hőszigetelése megközelíti a passzívház ajánlásait.

Födémek

 

A födémek esetében szintén a két legmeghatározóbb szempont a teherviselés és a hőszigetelés, az egyáltalán nem mellékes egyéb épületfizikai tulajdonságok figyelembevétele mellett, például a kopogás teljes mértékű megszűntetése. A födém szerkezete nagyban hasonló a falakéhoz, de a rétegrendje a rendeltetés függvényében változik attól függően, hogy a ház földszintes vagy tetőteres. A födémek  teherviselő elemei  általában 8/20 cm méretű gerendák. A födém ugyanúgy paneles szerkezetű mint a falak, a gerendák feletti teherviselő réteg  deszka vagy OSB lemez. A födémpaneleket szerelésnél egymáshoz és az alatta levő falak felső keretéhez csavarozzuk.

Tetőteres házak esetében a födém teherbírását 5,3-5,5 KN/m terhelhetőségre állítjuk be. Ez betonozható, ami minden szempontból korrekt tetőtéri aljzatréteg kialakítását teszi lehetővé. Az  5,3 KN/ m2 érték nagyobb annál mint a szabvány előír, de hosszabb élettartamot biztosít az épületnek.

A nem tetőteres házak födémje is eléri a 3 KN/m2 terhelhetőséget.

A födém általában 20 cm vastagságú gerendákból áll. Mivel ez a keresztmetszetű anyag gazdaságosan 5,5 m fesztávig alkalmazható, efölött 22 cm vastagságú gerendákat használunk. Ahol nagyobb fesztávok vannak, illetve extrém építész terv esetén mestergerendát illetve acélszerkezetet használunk.

Megjegyzés a födémborításhoz: A födémgerendákat borító rétegnek szintén lényeges szerepe van a falakat és a tetőt érő szélnyomás és az egyre gyakoribb viharok elviselésében, stabilizálja a tetőt. Hiányában repedések sőt nagyobb mozgások is előfordulhatnak. Nem ritkán látni egyes olcsónak hitt megoldások esetén könnyűszerkezetes házaknál, hogy a födém felső „burkolata”  csupán csak fólia, és kizárólag a járásra kijelölt helyekre tesznek masszív borítást, sok esetben még oda sem.

 

A födémszigetelés teljes vastagsága ott ahol a tetőtér nincs beépítve 23 cm. Ahol a tetőtér beépített, ahol a szarufák között is hőszigetelés van, akkor a földszint feletti födém szigetelése 10 cm vastagságú ásványgyapot.       

 

A födémek rétegrendje:

/felülről lefelé haladva/

Tetők

 

A tető nagyobb távolságú építkezés esetén paneles formában, egyébként előre leszabva és elkészítve kerül kiszállításra, de ahol a célszerűség úgy kívánja rácsostartókat építünk.

Ahol a tetőtér beépítésre kerül, ott a szarufák 20 cm vastagságúak, ami hosszú élettartamot biztosít. A szarufák közé 18 cm vastagságú ásványgyapot kerül, ami minden igényt kielégítő hőszigetelést biztosít. A további szigetelés a szarufák alatti síkban történik.

Ahol a tetőtér nem beépített, ott hagyományos dimenziójú és szerkezetű tetőt építünk ácsolt vagy paneles formában.

A tetők készítését mindig az épület jellegéhez igazítjuk. Családi házakhoz többnyire szelemenes tetőket építünk, ami lehetővé teszi a tetőterek esetleges későbbi kiépítését is. A szelemenes tető egyaránt alkalmazható paneles és ácsolt tetők esetében. A tető paneles előregyártása az átlagosnál precízebb és átgondoltabb előkészítést, valamint milliméter pontosságú gyártást igényel. Ilyen esetben a szarufák látszó részeit az üzemben lambériázzuk és festjük, a helyszínen csak a festés esetleges kijavítását kell végezni. Jól látható a fotókon a tető teherhordó szerkezete, a szelemenek, valamint az éppen beemelésre kerülő tetőpanelek. A jobb oldali képen a tetőcsúcs is beépítésre került, a tulajdonos stúdióként használja.

 

Az ácsolt tetőszerkezetünk nem különbözik a hagyományosan alkalmazott tetőktől, csak a tető alkatrészeit az üzemben előre elkészítjük, a látszó részeket csiszoljuk és festjük.

Tetőteres háznál:

 

* járóréteg, lapozás vagy parketta

* 60 mm esztrikbeton

* 40 mm lépésálló hőszigetelő

* 0,2 mm fólia

* 15 mm OSB vagy 22mm deszka

* statika szerinti födémgerendázat, ez többnyire 80/200 mm szelvényű KVH anyag

* a gerendák között 100 mm ásványgyapot hőszigetelés

* 0,2 mm fólia

* 22/60 mm lécezés

* 12,5 mm gipszkarton lemez

* glettelés, festés

 

Földszintes háznál:

 

* 15 mm OSB vagy 22 mm deszka

* födémgerendázat, többnyire 80/200 mm szelvényekből

* a gerendák között 180 mm ásványgyapot hőszigetelő

* 50/60 mm lécezés közötte ásványgyapot hőszigetelő

* 0,2 mm fólia

* 12,5 mm gipszkarton lemez

* glettelés, festés

 

A falak hőszigetelésének megnövelésével egyidőben növeltük a födém hőszigetelését is.

 

A képen négyes sorház fele az első szerelési nap

délutánján OSB falszerkezettel

A fotókon tetőpanelek szerelése látható

Megjegyzés: A házakon itt a külső hőszigetelő és vakolathordó réteg nem polisztirol, hanem Heraklith. A házainkhoz elsősorban polisztirol külső vakolathordót javaslunk, az itthoni irányzat is ez, a gyártók nagy többsége is ezt alkalmazza. Egyedi megállapodás alapján azonban elkészítjük Heraklithtal is, vagy fagyapottal ami a legújabb irányzat Németországban.

A ház és panelgyártásunkban a legelső időktől kezdve az a törekvés érvényesül, hogy az elemek gyártása a lehető legteljesebb mértékben az üzemben történjen  /az alapozási és szakipari munkáktól eltekintve/ , hogy ezáltal a helyszíni szerelési idő a lehető legrövidebbre korlátozódjon.  A minél nagyobb fokú előregyártás feltétele a precíz előkészítés, ahol milliméter pontosságú minden és valamennyi  kötőelemnek előre kijelölt helye van. Ilyen esetben a helyszíni szerelés is jobban ellenőrizhető. A fal az épület egyik leglényegesebb eleme, nem mindegy miből és hogyan készül. A kezdetektől fogva  nagypaneles technológiával építjük házainkat, ahol egy fal egy panelt jelent a megvalósításban. A panel méretének a szállíthatóság szab határt, a 12 méternél nagyobb falakat megosztjuk.

A térelválasztó belső falaink teljes vastagsága 15 cm, a teherviselő belső falaké általában 19 cm, ez függ az épület statikájától. A vizes helyiségek installációs falait már a tervezés folyamán egyeztetni kell.

Megjegyzés a falakhoz:  Sok helyen látni, de egyáltalán nem helyes az a megoldás amikor a normál gipszkarton alatti szimmetrikus borító lemezt kispórolják a költségek csökkentése miatt.  A falborításnak lényeges szerepe van az épületet érő szélnyomás elviselésében, azon túl pedig ha a gipszkarton alatt masszív réteg van akkor bármilyen normál tárgy bárhova felerősíthető.                                               

    

Passzívházunk falszerkezete itt látható.

Az oldalról egy link vezet egy másik webhelyre, amelyen részletes leírást talál. Kérésre e-mailben is küldünk anyagot.

 

Bal oldalon helyszíni készítésű tetők láthatók. Ilyenkor a tető elemeit előre leszabjuk, hogy készítése a lehető legrövidebb ideig tartson.

 

 

 

 

 

 

 

Tetők szigetelése:

* Földszintes  házaknál a födémet szigeteljük 23 cm vastagságban ásványgyapottal.

* Ha a tetőtér később kiépíthető változatban készül, akkor a födémet ugyanúgy szigeteljük mint  földszintes ház esetében. Mind a tetőtér kiépítésére, mind a hőszigetelési munkákra egyedi szerződés lehetséges.

* Tetőteres házaknál a tetőnél 23 cm vastagságú ásványgyapotot használunk.

Vissza az előző oldalra                                            Vissza a lap tetejére                                       Tovább a következő oldalra

A felső képeken ikerházak szerelése látható. A gördülékeny szerelés érdekében fontos, hogy a kamion a szerelési sorrendnek megfelelően legyen megrakva.

 

A bal oldali rajz normál falaink szerkezetét mutatja kétféle variációban. A szigetelés teljes vastagsága mindkét esetben 23 cm, amely kiváló hőszigetelést biztosít. A vázszerkezet vastagsága 15-16 cm. A felső rajzon gipszrost variáció, amely nem tévesztendő össze a gipszkarton lemezzel. Amíg a gipszkarton egy száraz vakolat, szilárdsági tulajdonságait nem lehet figyelembe venni, addig a gipszrost lemez teherviselő, amely megfelelő merevséget és stabilitást ad az épületnek. A gipszrost lemez festhető és csempézhető, dűbelezhető, tehát egy normál tárgy a falfelület bármely részére felrakható. Egy favázas háznál nem csak a belső oszlopoknak van lényeges szerepe, hanem a váz borításának is, mivel nagyrészt ez ad megfelelő merevséget és szélállóságot a háznak. A borítás szerkezeti elem egy favázas háznál. Olyan esetben ha a nagy  nyílászárók miatt kritikusan lecsökken a falfelület, akkor belső acél szélmerevítőket alkalmazunk a stabilitás növelésére. Nagyobb súlyú tárgyakhoz /pld. bojler/ külön belső bordákat használunk valamennyi falszerkezethez.

Az alsó rajzon OSB-vel készült falszerkezet látható. Az OSB borítás masszív és teherviselő, a gipszkarton pedig a festhető és csempézhető burkolat.

A kétféle variáció közt sem használati értékben sem árban nincs különbség, mivel a gipszrost lemez lényegesen drágább.

A fal teljes vastagsága egyik esetben 26,5 cm, a másik esetben 29 cm.

Az oldal fejlécének képei egy gipszrosttal készült ház szerelését mutatják.

Könnyűszerkezetes házaink leírása

Falak, födémek, tetők, hőszigetelés normál falainknál