Könnyűszerkezetes ház tervezése

Túl az  elhatározáson még a telekvásárlás előtt,  mindenképpen ajánlatos tisztázni a Földhivatalnál a telek tulajdonjogát. Azután az illetékes építési hatóságnál a helyi előírásokat és esetleges korlátokat például az építmény magasságára, az épület elhelyezésére vonatkozóan. Tisztán kell látni a közművek rácsatlakozási költségeit illetően.

A tervezést  természetesen mi is megcsináljuk, de bármely helyi tervező elvégzi még abban az esetben is, ha éppen még nem tervezett volna könnyűszerkezetes házat, de a tervezővel ajánlatos a műszaki egyeztetés például az installációs falakra, a statikára és a hőtechnikára vonatkozóan.

A tervezés folyamata normál esetben 2-4 hét. Az engedély kiadása általában két hónap.

A cégünk vállalja a tervezési költséget, azonban a tervezés ideje alatt még nem állunk szerződéses jogviszonyban, tehát a tervezési díjat ki kell fizetni. A tervezési költséget az első részfizetésből levonjuk.

 

Szerződéskötés

Szerződéskötésre az építési terv hatósági jóváhagyása illetve az építési engedély kiadása után kerül sor. A fizetés előre meghatározott módon, a kijelölt teljesítések és időpontok szerint. A szerződésben az átadási időpontot rögzítjük.

 

Kezdés

A munka kezdete részünkről tulajdonképpen hatósági jóváhagyásnál kezdődik.

Ha már egyszer eldöntötte valaki, hogy építkezik, akkor szeretné azt minél előbb birtokba venni. Ahhoz, hogy az alapozást a lehetőség szerinti legkorábbi időpontban el lehessen kezdeni nekünk a kiviteli tervnek megfelelő alapozási rajzot kell adnunk. Semmiképpen nem ajánlatos az építész terv alapján elkészíteni az alapot! Számtalan esetben elkészítettük még a szerződéskötés előtt az épület kiviteli tervét az építkezés gyorsítása miatt. Tehát a munka nem az alapozással, nem a szereléssel, hanem az előkészítéssel kezdődik.

 

Alapozás

Az alapozást szerződés szerint mi is végezhetjük, de helyi vállalkozó is elkészítheti. Az alapozási terv elkészítése mindenképpen a mi dolgunk. Minél komplikáltabb egy épület annál nagyobb jelentősége van az alapozási tervnek.

Az alapozás kimérésekor az építésvezetőnknek vagy a felelős műszaki vezetőnek mindenképpen a helyszínen kell lenni. Szükség esetén ingyenesen biztosítjuk az alapozás műszaki vezetését. Az alapozási munkákról  Építési naplót kell vezetni, az alap átvételéről jegyzőkönyvet készítünk.

 

Kiszállítás és házállítás

A gyártást úgy időzítjük, hogy az alap kötési ideje után kiszállítjuk a házat. Ez maximum a sík beton elkészülte után 21-28 nap. A sík beton készítésekor lehetőség van a betonnál kötésgyorsító alkalmazására.

Az igazából érzékelhető munka a szereléssel kezdődik. A falak és épületelemek kamionon kerülnek az építkezés színhelyére. Kezdettől fogva nagypaneles technológiával dolgozunk, ez azt jelenti, hogy egy építészeti fal egy panel. Mivel 12 méternél nagyobb fal gyakorlatilag nem szállítható, ilyen esetben a falat két részre osztjuk. Egy átlagos nagyságú családi ház összeszerelhető és a tető lefóliázható a második nap este. Ezután jön tető lécezése, oromdeszkázat, esetleges tetőkiugrások és az épülethez tartozó egyéb szerelési munkák. A tetőfedés a ház nagyságától függően 3-6 nap között.

 

További munkák

A munkák további alakulása a megkötött szerződésünktől függ. Attól függően, hogy szerkezetkész vagy félkész, illetve kulcsrakész állapotúra készítjük a házat. A szerkezetkész állapot átadási ideje körülbelül 2 hét, a félkész állapoté körülbelül egy hónap, a kulcsrakészé hozzávetőlegesen 3 hónap.

 

 

 

 

 

Vissza az előző oldalra                                              Vissza a lap tetejére                                            Tovább a következő oldalra      

Az építkezés fázisai